Články

Back

Druhý ročník Běžci Chodska Sobě baví stálice i nováčky

pondělí 17. květen 2021 08:00 | Ondra Váchal

Domažlicko – Seriál Běžci Chodska Sobě baví i v letošním roce. Dokazuje to fakt, že od 1. dubna, kdy oficiálně odstartoval letošní ročník virtuálních závodů, nedočkaví běžci podnikli již více jak 120 pokusů. K šesti loňským nejvíce preferovaným trasám přibylo 5 nových a do alespoň jedné běžecké akce se zapojilo dvaadvacet borců.

Nové trasy

K hojně vyhledávanému letovisku Babylon směřoval další okruh Ondřej Teska, který vymyslel Desítku na Babčáku. Neznamená to, že si zde dáte čepované pivo a relaxujete. I když po tom dlouhém půstu od návštěvy restauračních zařízení se není čemu divit, že i tyto myšlenky se honí hlavou u amaterských běžců. Hezký trail zavede běžce až k České Kubici a následně zpátky na Babylon podél náhonu Teplé Bystřice. Nechybí kopce, seběhy, ani úzké cestičky. Že už je to další trasa, která startuje nebo se točí kolem Babylonu? To místo je prostě něčím kouzelné a běžci se sem rádi vrací. Nejrychleji tu zatím letos běžel právě trasér Teska.

Dalším nováčkem v seriálu je Vrbatova cesta. Co by to bylo za seriál na Chodsku, kdyby se alespoň jednou běžec nedostal na věhlasný Čerchov. Loni tam vedla cesta Vertical 500, letos je viníkem dalšího vrchařského sadomasochismu Honza Mach. Nastoupaných 556 metrů na 6,5km dlouhé trase mluví za vše. Nejrychleji letos zatím na vrchol Českého lesa vycupital Pavel Majer, ale za zmínku stojí počin Lukáše Pernikla. Že toto jméno z loňského ročníku neznáte? Není se čemu divit, nová tvář loni situaci sondovala z pohodlí domova, ale letos se do toho pustila se vší vervou. A zmíněnou Vrbatovu cestu zmákl v rámci jeho 55 kilometrového výběhu s více jak 2000 nastoupanými výškovými metry. Neskutečná vrchařina a long run.

Jiným extrémem je zase nově natrasovaný závod Okolo mohyl. Domažličtí běžci nejčastěji svoje tréninkové kilometry polykají na cyklostezce směrem na Petrovice, v okolí Vavřinečku anebo Zelenovských rybníků. Ale mistr seběhů Pavel Majer je láká k loukám a lesům mezi Milavče a Chrastavice. V závodě se víceméně první tři kilometry klesá a zbytek tak nějak stoupá. Nejrychlejší Ondrové – Teska a Váchal tu první kilometr běželi kolem času 3:10 min, ale ten závěr pak stojí v laktátu za to. Velice náročná trasa na volbu taktiky – nakopnout první polovinu a pak děj se vůle boží anebo běžet začátek s rozumem a zkusit těžší druhou část vystupňovat? Vyzkoušejte sami, co bude u vás to pravé ořechové.

Živý koncert – to je něco, co už mnoho z nás hodně dlouho nezažilo. Trošku to oživit se snažil Roman Kalous, který vymyslel trasu, aby opisovala obrys noty. Jedná se o Zelenovskou notu, která běžce nejdříve zavede po dvoukilometrovém úvodním stoupání skoro až na Vavřineček a postupně až k Zelenovským rybníkům. V druhé polovině trasy čeká odvážné běžce šílené stoupání při kterém lze při letmém pohledu doleva spatřit Domažlice jako na dlani. Vzpomeňte si na to, až budete hekat do přísného kopce. Je jen na Vás, zda to bude symfonie, piánko výběh anebo smutná balada.

Do pravé příhraniční oblasti je situována závodní trasa s názvem Mezi poli a loukami Českého lesa. Hvožďany, Načetín, Šibanov, Šidlákov či Hora Svatého Václava. Všechny tyto vesničky si proběhnete na 10,2km dlouhé distanci, kde mimo jiné je k vidění i nejbohatší louka Českého lesa. Proč nejbohatší? To zjistíte až sami při rozklusání v úvodu trasy na informačním panelu. Zároveň nebudete ani daleko od části trasy Běhu Haltravou. Viníkem této trasy je Stáňa Forsterová.

Na nových trasách zatím nejvíce živo bylo Okolo mohyl, kde se odehrálo už 23 závodních pokusů. Z těch loňských si pozici jedničky drží Babylonská sedmička se 14 pokusy.

Statistiky

Noví aktéři, nová nabídka segmentů, nová grafika a celkový vizuál webových stránek. Jak se toto promítlo do jednotlivých statistik? Především běžci už naběhali již přes 900 kilometrů, což odpovídá zhruba výletu z Domažlic do Londýna. Další metou může být virtuální výlet do Osla (1170km) a padne třeba letos i New York (6500km)? To směrem vzhůru nastoupali běžci již dvakrát na Mt. Everest plus přidali zhruba 3000m navrch. I to lze sledovat na vylepšených webových stránkách: https://keepup.cz/race_series/bezci-chodska-sobe.

Všech 11 tras již absolvovala tradičně akční rodina Hammerlů, kdy manželé Petra a Petr vládnou průběžnému pořadí kategorií. V závodních pokusech s 31 společnými starty naprosto kralují a když k tomu připočteme i běžecké zlanaření dcery Elišky s přítelem Miroslavem Tomáškem, tak se blížíme již k čtyřiceti pokusové hranici. V rámci mikrosoustředění na Chodsku si šest tras oběhl loňský obhájce vítězství Ondřej Váchal a třeba při zdolávání Vraního vrchu ho v aprílovém počasí zastihla i sněhová vánice. Nejrychlejší čas zatím drží na třech segmentech a to stačí momentálně na čtvrté místo celkově a třetí příčku mezi muži. Jeho ďábelský zisk 6666 bodů hravě se stoprocentní závodní účastí překonal již zmiňovaný Lukáš Pernikl. Ten atakuje desetitísícovou bodovou hranici a hlavně s běžeckým parťákem Martinem Waldmannem přinesl do rozjíždějícího seriálu svěží vítr.

Co bude dál?

Je zřejmé, že druhý ročník Běžci Chodska Sobě bude nabitější než ten první, protože face to face závody se zatím neustále odkládají a tak běžci lačnící po závodním boji se vrhli se vší chutí do virtuálu. Vedle loňských stálic se přidávají noví a noví členové a komunita se alespoň takto drží pohromadě. Nicméně všichni věří, že momentálně se lepšící situace umožní již koncem května, nejpozději začátkem června odstartovat seriál Hrbáček Běžec Chodska a virtuál tak bude především kvalitním tréninkovým prostředkem. Vše ukážou následující týdny, nicméně vylepšené webové stránky, statistiky a neustálá práce na inovacích láká další a další běžce se v závodním módu porovnávat i na dálku.

Autorem článku je Ondřej Váchal a vyšel původně v Domažlickém Deníku.

Back